My photo
Iejay is the nick name of a la-la girl who loves anything so called books, the net, eating, sleep, shopping and holidays...

Wednesday, December 30, 2009

Ku Telah Jatuh Cinta... Lagi – Bab 5

"... I felt the wind at the beach and I wonder if

the wind is you, Alia....."

- Sokha-


“Aku kenal Sokha melalui chatting dalam MIRC tahun lepas. 15 Mac 1999. Aku ingat lagi tarikh tu… Sebenarnya aku dah tersalah masuk room. Patutnya aku masuk channel #teen tapi aku tersalah taip sebagai #teens. Aku yang mula tegur dia dalam channel tu bila aku tak nampak nick kawan-kawan yang biasa aku bersembang di internet. Sudahlah tu, aku guna bahasa Melayu pula tu tegur dia. Bila dia macam blur sahaja, baru aku sedar yang aku dah tersalah tempat.

Kemudiannya bila aku beritahu dia yang aku dah tersalah room, dia tetap nak ajak aku bersembang dengan dia. Mula-mula kita orang tegur-tegur macam tu aje. Lepas tu kami mula bertuka-tukar email. Mungkin sebab itu pertama kali aku berbual dengan orang luar daripada Malaysia dalam Internet, aku jadi excited sangat bila dapat email daripada dia.

Kemudian kita orang mula chat pula guna ICQ dan AIM. Suatu hari, around bulan Julai tahun lepas, masa kami tengah chatting, tiba-tiba Sokha luah perasaan dia pada aku. Sebenarnya selama ini dalam dia dia dah mula luahkan perasaan dia pada aku melalui lirik-lirik lagu yang dia bagi pada aku semasa kami tengah chatting. Tapi aku tak perasan lagi.

Aku ni memanglah dah mula rasa suka pada dia tapi aku tak berapa pasti. Lagipun masa tu nak SPM. Jadi aku minta biarlah hubungan kami slow and easy dahulu. Macam tak sangka pula hanya kerana disebabkan terlebih satu ‘s’, hubungan kami boleh berkembang sehingga menjadi pasangan kekasih.”

Sepanjang mendengar temannya, Alia bercerita bagaimana hubungannya dengan kekasihnya yang bernama Sokha itu bermula, Zara begitu tekun sekali mendengar. Dia langsung tidak mencelah. Tidak sangka sungguh dalam diam-diam ubi, rupanya berisi. Dalam diam-diam si Alia ini rupa-rupanya hatinya ini sudah berpunya.

“Tapi kau tak pernah jumpa dia lagi kan? Kau boleh percaya ke pada dia?”

“Memanglah aku dan Sokha tak pernah jumpa secara berdepan lagi. Tapi Insya-Allah aku percaya dengan perasaan aku ini. Sebenarnya sebelum aku masuk ke kolej ni hari tu, dia ada telefon aku dan luahkan perasaan dia pada aku secara berdepan. Bukan lagi hanya melalui ayat-ayat yang ditaip di internet sahaja. Kalau ikut perancangan sebenarnya dia nak datang Malaysia bulan Februarai hari tu tetapi ada halangan pula.

Tapi aku tak adalah fikir lagi sampai mana hubungan kami ini nanti kerana masih banyak halangan yang perlu kami tempuhi. Kami ini di benua yang berbeza. Dia di California, USA sana dan aku di Malaysia sini. 16 jam jarak waktu kedudukan aku dan dia. Agama yang kami anuti juga berbeza. Lagipun aku ni muda lagilah. Paling-paling aku rasa aku nak kahwin bila umur aku dah 26 atau 27 tahun nanti.

Tetapi Zara, bila kita cintakan seseorang, semua itu bukanlah satu masalah. Dalam cinta, setiap masalah yang mendatang akan ada jalan penyelesaiannya. Cinta itu membuatkan setiap manusia menjadi optimistik. Dia pun ada selalu kata pada aku tau… Alia don’t feel sad, let just cherished the time we have together now.

Hmm… kau nak tahu tak kami pernah berdating berdua walaupun jasad kami berada di dua tempat yang berbeza?”

“Hah! Macam mana pula tu? Dating bersama tapi di tempat yang berbeza? Isy, aku rasa kau kena tambah ayat kau tadi yang cinta juga boleh membuat setiap manusia menjadi gila…”

Hahaha… mana ada aku gila. Aku masih waraslah. Masa lepas habis SPM hari tu dan ikut keluarga aku pindah balik Setiawan, datang idea gila pada kami untuk buat our very-very first long distances date at the beach. Benda yang kami rasa tak pernah dibuat dek orang lain.

Kami berdua berjanji untuk berada di pantai negara masing-masing pada waktu yang sama. Aku di Malaysia, 7 November 1999, hari Ahad jam 6 pagi dan dia pula dekat Amerika sana 6 November 1999 Sabtu jam 2 petang.

Walaupun tak dapat nak online masa tu, aku bayangkan dia berada di sebelah aku dan dia pula di Cataline Island sana membayangkan aku di sebelah dia. Kami bayangkan apa yang akan kami buat bersama-sama dan apa yang akan kami bualkan berdua.

Dalam kepala aku masa itu, aku dapat rasakan yang dia mungkin sedang duduk-duduk di tepi pantai sambil memerhatikan ombak yang menghempas pantai. Mungkin kalau kami bersama-sama masa itu, kami akan berbual-bual, membina istana pasir atau mungkin hanya duduk diam berdua sambil memerhatikan langit nan biru. Masa tu memang aku rasa dia macam dekat sahaja dengan aku. Dan aku tahu… one fine day it will no longer be a long distance date between us...”

Dengan muka penuh bercahaya, tanda cinta sedang beraja di hatinya, Alia mengakhiri kisahnya pada Zara. Adam, patung beruang besar hadiah pemberian si kekasih hati di USA sempena ulangtahun perkenalan mereka, dipeluknya erat. Patung tersebut memang merupakan salah satu barang kesayangannya. Langsung tidak diberinya orang lain terutamanya Zara untuk menyentuh patung beruang besar itu.

Hello… my name is Adam…I came from USA…


Zara pula rasa macam tidak percaya sahaja apabila mendengar cerita Alia itu. Rasa macam mendengar kisah-kisah cinta dongengan 1001 malam sahaja. Cuma ini ialah versi moden. Kisah dongengan versi zaman internet.

Tidak sangka sungguh dalama banyak-banyak manusia di dunia ini, Alia sahabat baiknya sendiri mempunyai cerita tersendiri seperti yang selalu dibacanya daripada cebisan kisah yang kononnya benar di majalah tentang cinta yang berputik di internet.

Hmm… Nanti-nantikan kalaulah ada orang bertanya bagaimana kisah cinta Zara Queaza Zachry dan Syed Arshad Maurice Bin Syed Ardafi bermula, apa yang Zara mahu jawab ya?

Mungkin dia boleh menjawab begini…

‘Cinta kami bermula ketika kami sama-sama berada di kolej matruikulasi. Sememangnya telah ditakdirkan oleh jodoh, kami berada di dalam kelas yang sama. Lalu sepertimana lagu Pandang Pandang Jeling Jeling nyanyian duet Siti Nurhaliza dan Datuk S M Salim, begitulah juga cinta kami bermula…’


Menjeling menjeling kubertentang
Mata kita sama memandang
Kucuba kucuba nak bertanya
Siapa diakah namanya


Oh, Zara Queza! Berangan sahaja kamu ni la…


Standing in the middle of the night -poem for someone special

(Ini adalah poem yang pernah Sokha hadiahkan buat Alianya)

Pics of Sokha & Alia



Searching for the right star

To narrate the untold story

Keep going without asking

Hoping that one day

The right star will appear

Somewhere above the upper atmosphere

Standing in middle of night

Wishing for the blissful dream

That seems unreal

But still believing

For the righful joy

To circle the sappiest of life

Standing in middle of night

Looking for someone who would understand

Someone who would care

Someone who would love

Someone who is the one

Waiting till the end of the point

Someone better would show up

At the right time

At the right place

But deep inside my tender heart

I know

I have found someone…..



Monday, December 28, 2009

Ku Telah Jatuh Cinta... Lagi – Bab 4



“Nah telefon kau. Thanks.”

Zara yang sedang duduk di lantai bilik sambil memeluk lutut; menyambut telefon bimbit miliknya yang dipinjam oleh Alia sebentar tadi tanpa sebarang riak. Saat ini hatinya tengah terasa walang. Dia tidak tahu kenapa dan apa yang membuatkan dia merasa begini.

Entah mengapa ketika dia mendengar lagu Siapalah Aku dendangan Amy Mastura itu di radio ERA tadi ada rasa sayu yang bergayut di tangkai hatinya ini. Air mata terasa sudah bergenang di pelupuk matanya ketika ini. Rasa macam nak menangis aje.


Siapalah aku ini
Yang ingin memetik cintamu
Siapalah seadanya
Diriku di sisimu

Kau punya segalanya
Sedangkan aku insan hina
Hidupku penuh dengan kisah duka
Antara kita jurang nya berbeza


Isy, kenapa boleh jadi macam ni? Kenapalah tiba-tiba melankolik sangat perasaan ni? Lirik lagu tu langsung tak ada kena mengena dengan dirinya pun. Lagu tu lagu untuk orang yang kecewa bercinta sebab perbezaan darjat sahaja. Sedangkan Zara ni bukannya tengah frust, tetapi baru tengah nak pasang bunga-bunga cinta pada si Chad Maurice tu. Waa… kenapa boleh jadi macam ni pula?

“Kau ni kenapa? Semacam sahaja aku tengok.”

Alia memandang Zara dengan pandangan pelik. Tadi lebih kurang setengah jam yang lalu semasa mereka makan berjemaah di dalam bilik, dia tengok Zara nampak okey sahaja. Elok sahaja bergurau senda seperti selalunya. Tetapi sekarang ini tiba-tiba sahaja kawannya ini berubah sugul.

Zara masih diam. Soalan Alia sebentar tadi terus terbiar sepi.

“Err... kau marah ke aku asyik pinjam handphone kau?”

Mendengarkan soalan itu, Zara segera panggung muka pada Alia. Buat masa ini di dalam bilik C.2.2.1 hanya Zara sahaja yang mempunyai telefon bimbit. Itupun kerana abah Zara yang bekerja sebagai jutruteknik dengan sebuah syarikat telekomunikasi dapat daftar line free. Line aje yang percuma ya, kalau call tetap kena bayar tau.

“Mana ada. Aku tak kisahlah. Buat apa aku nak marah. Tu telefon abah aku. Bukannya telefon aku. Lagipun kau kan dah janji nak bayar bilnya nanti.”

“Habis tu, kenapa kau monyok semacam sahaja ni?”

“Entah...”

Zara menjawab ringkas dan bahunya diangkat tanda dia benar-benar tidak pasti.

“Aku tak tahulah Alia. Tiba-tiba sahaja rasa macam ni. Rasa macam sedih sahaja. Tapi aku tak tahu apa yang aku nak sedihkan. Lepas aku dengar lagu Siapalah Aku tu tadi, terus aku jadi macam ni.”

Zara mengeluh lemah; meluahkan rasa hati yang tidak ketahuan.

Hmm... kenapa ya?”

Alia bertanya pada dirinya sendiri; berfikir-fikir apa yang membuatkan temannya Zara tiba-tiba berubah hormon seperti ini sekali. Dahi Alia kelihatan berkerut-kerut memikirkan jawapan kepada persoalan Zara itu. Sekali tengok gaya dia duduk berfikir dah macam rupa Auguste Rodin’s The Thinker Statue sahaja.



This is Auguste Rodin’s The Thinker Statue



“Nak kata kau kecewa, tak adalah pula. Ha, kalau kau sedih bukan pasal frust, mesti sebab kau dah jatuh cinta! Eh, kau dah jatuh cinta ke Zara?”

Mata Alia sudah bulat memandang Zara apabila teorinya itu bermain di bibirnya.

Zara pula terkebil-kebil apabila disoal sebegitu. Mukanya yang tadi nampak sedih, kini sudah manjadi merah seperti sedang menahan rasa malu apabila perasaannya berjaya ditebak oleh si teman baiknya itu.

“Err... man....mana ada. Ta...tak adalah.”

“Eleh, tak ada konon. Zara, kalau jawapan kau betul tidak kenapa mesti nak menjawab sampai tergagap-gagap? Kalau padi katakan padi. Tidak hamba bertampi-tampi. Kalau jadi katakan jadi. Tidak hamba ternanti-nanti.”

Alia sudah tersenyum tanda kemenangan kerana merasakan teorinya tadi sememangnya tepat pada sasaran.

Zara pula mencebik tanda geram dengan telatah Alia itu. Siap dengan berpantun pula tu.

“Okeylah-okeylah, aku mengaku. Memang aku ada tersuka dekat salah seorang budak lelaki dalam kumpulan aku tu. Tapi aku tak tahu rasa suka aku tu tahap cinta ke atau sekadar perasaan suka-suka yang biasa sahaja. Aku tak pernah pun rasa macam ni.

Lagipun aku tak pernah bertergur sapa dengan dia lagi. Aku selalu pandang dia dari jauh sahaja. Aku juga tak tahu kalau-kalau dia mungkin dah ada girlfriend dalam kolej ni juga atau dekat luar sana. Isy, perasaan ni buat aku rasa rimaslah!”

“Alah, rileks lah Zara. Tahun ni kita dah 18 tahun. Semua ni perkara yang normal. Tak ada salahnya kalau kita nak jatuh hati pada orang lelaki. Bila dah umur macam kita ni, memanglah perasaan macam tu mudah melanda kita. Aku rasa kalau kau sampai rasa nak menangis semata-mata sebab dengar lagu cinta, betullah kau memang serius dengan perasaan kau tu.”

“Kenapa cara kau cakap ni macam dah ada pengalaman sahaja?”

“Eh, tak adalah... Mana aku ada bercinta dengan sesiapa.”

Kali ini giliran muka Alia pula kelihatan hangat dan menggelabah.

Zara pula yang sejak tadi nampak sedih, kini tertawa kecil mengejek Alia yang nampak sangat cuba nak menyembunyikan kisah cintanya sendiri.

“Habis tu yang hampir tiap-tiap hari kau pinjam telefon aku untuk dail Ring-Ring Card kau tu, kau telefon siapa? Jangan cakap kau telefon mak kau sebab aku tahu yang kau tak akan telefon mak kau. Tapi mak kau yang akan telefon ke handphone aku kalau dia nak cakap dengan kau. Itu belum campur lagi yang kau ajak aku teman pergi cyber cafe bila kita outing.”

“Yalah-yalah... aku mengaku. Memang aku tengah rapat denagn seseorang sekarang ni. Nama dia Sokha. Dia daripada bangsa Kemboja. Tapi dah lama pindah ke USA dengan keluarga dia. Puas hati?”

“Tak! Aku tak puas hati lagi. Macam mana kau kenal dia, hah? Dah berapa lama kau kenal dia? Berapa lama dah kau orang couple?”

Zara yang tadi monyok sahaja kini sudah berubah kepada mood teruja. Hilang terus kisah pasal si Chad Mauricenya itu. Kini dia ternanti-nanti kisah cinta daripada sahabatnya itu pula.

Dia tidak sabar nak tahu bagaimana Alia yang selama ini dirasakannya macam tidak kisah langsung pasal budak-budak lelaki semasa zaman sekolah mereka boleh ada boyfriend terlebih dahulu daripada dirinya yang memang sejak baligh sudah gatal nak berpakwe ini...


Wednesday, October 14, 2009

Ehem... Ehem... JEMPUTAN UNTUK ANDA SEMUA...

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more





SALAM KEPADA SEMUA...
DENGAN MANDAT YANG DIBERI OLEH EDITOR NBKARA PADA IEJAY UNTUK MENGWAR-WARKAN PADA SEMUA KENALAN...
MAKA DI SINI IEJAY INGIN MENJEMPUT ANDA SEMUA HADIR KE...



MAJLIS RAMAH MESRA SAMBIL MENIKMATI JAMUAN 'APA YANG ADA'...



DI MANA?





NO.12A PRIMA SAUJANA 4/4, TAMAN PRIMA SAUJANA KAJANG
(SEBERANG JALAN GIANT SAUJANA PRIMA)


BILA?



24 OCTOBER (SABTU) JAM 1-5 PETANG



KEDATANGAN SEMUA AMAT DIALU-ALUKAN DAN CUKUP DIHARGAI...




ADA PERTANYAAN? NAK TANYA ARAH?


HANTAR EMAIL KEPADA



ATAU TELEFON CIK SURAYA DI...
03-8736 4025
03-87364028








Monday, September 28, 2009

Ku Telah Jatuh Cinta... Lagi – edisi Raya


"Zara!!! Nah tengok surat khabar ni... ada ucapan Pak Su dekat dalam ruangan Salam Perantauan. Huh, siap ada ucapan khas tu untuk Zara!"


"Alah, abang ngah jealous lah tu…"


Zara segera mencapai surat khabar Utusan daripada tangan Qayum apabila mendengar nama Pak Su disebut oleh abangnya itu. Surat khabar di tangan pantas di selaknya mencari ruangan Salam Perantauan.


Seronoknya rasa bila ada orang tujukan ucapan Selamat Hari Raya di akhbar! Dapatlah rasa glamour sekejap. Yalah bukannya tiap-tiap hari nama kita dapat disiarkan di akhbar kan?


Hmm, lepas ni bolehlah dia telefon Alia di Setiawan dan khabarkan tentang berita sensasi ini. Boleh suruh Alia pergi dapatkan akhbar Utusan di sana. Lepas tu pula Zara rasa dia nak kena beritahu pada Nadia, Intan, Sarah… err… siapa lagi ya kawan dia yang dia nak eksyen kan?


Setelah dibelek-belek, akhirnya… ruangan yang dicari pun dijumpai. Sekarang mari kita cari nama Pak Su…


Ha, ni pun dia!





gambar ini adalah sekadar gambar hiasan sahaja ya - diculik drp utusan online)



Salam Iddulfitri kepada mak dan seluruh ahli keluarga di Kampung Lubok Katak, Tapah serta seluruh Malaysia, guru-guru dan sahabat handai yang mengenali diri ini terutamanya pelajar-pelajar STAR 1994. Ucapan Teristimewa ditujukan khas buat anak saudara yang tersayang si Kenit Zara Queza.




Ikhlas daripada Aidid Lukman Abdullah, Kent, United Kingdom.



*******


What?


Si Kenit Zara Queza?


Pakkkk Suuuu!!!!


Hampeh punya Pak Su! Eeee…. Nantilah Pak Su…



******


From: Zara Queza <zara-cute@yahoo.com>;
To: Pak Su <
aidid-luke@yahoo.co>);
Sent: Tuesday, December 26, 2000 9:46:26 PM
Subject: Salam Perantauan



Assalamualaikum...


Pak Su, hari ni ucapan Salam Perantauan Pak Su tu dah keluar dekat paper Utusan.


Terima kasihlah ya atas ucapan Pak Su yang telah mengwar-warkan satu Malaysia nama timangan Zara tu :-P


Untuk pengetahuan Pak Su, untuk hari raya esok, semua saudara-mara kita tahun ni sepakat untuk beramai-ramai berkumpul di kampung Opah.

Opah dah pun masak rendang tok dengan rebus ketupat. Pak Yob pula dah masak lemang tadi. Lebih 20 batang tau. Semalam kita orang ramai-ramai bergotong-royong masak dodol. Pak Su dekat UK sana duduk baik-baik tau. Makan ajalah Maggi di pagi raya ya. Jangan jelaous tau...



Salam sayang


Zara yang Comey



******


From: A. Luke <aidid-luke@yahoo.com>;

To: Zara Kenit (zara-cute@yahoo.com);

Sent: Tuesday, December 26, 2000 2:46:26 AM

Subject: RE: Salam Perantauan



Waalaikumsalam...

Pak Su tak jealous lah budak Kenit! Dekat sini ada ramai famili daripada Malaysia. Dia orang pun ada buat rendang dan ketupat untuk sambutan hari raya. Lagipun Opah awal-awal lagi dah kirimkan kuih baulu dan dodol pada anakanda dia yang tercinta ni...


Zara di sana, janganlah jelaous ya... Pak Su dekat sini dah beraya pun siang tadi. Di UK ni kami memang beraya sehari lebih awal daripada Malaysia. Zara dekat Malaysia, esok baru nak berayakan? :-P



p/s: Sekarang Pak Su tgh busy dengan projek final year. Jadi jangan kacau Pak Su for this 2 month ya Kenit... Nanti lepas habis projek, Pak Su akan balik Malaysia.



Sincerely from the most macho guy's on earth


A. Luke

*****

Ee... Pak Su ni la! Langsung tak jalan rancangan Zara nak kasi dia jealous...

Geramnya Zara....
...



*****




Salam Iddulfitri daripada iejay buat anda semua walaupun dah agak lewat.

Maaf Zahir Batin kalau ada salah silap terutamanya bab membuatkan anda yang datang ke blog ini tetapi jadi hampa sebab tak ada new entry.

Iejay akan busy buat sementara waktu ini Insya-Allah sehingga end of November. Nak pulun menyiapakan manuskrip RHD (ni dah kena warning berkali-kali ni dek editor…huhuhu…) supaya buku tersebut dapat diterbitkan by March 2010 iaitu semasa KLIBF @ PWTC.

Habis sahaja iejay siapkan RHD nanti, iejay akan sambung balik cerita Zara dan Pak Su dia ini ya…jadi Tungguuuu…







Friday, August 21, 2009


Marhaban ya Ramadhan...
Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih...
tidur kita menjadi ibadah...
amal kita diterima dan do'a kita di ijabah...





Sungguh cantik kain plekat,
dipakai orang pergi ke pekan.
Puasa Ramadhan semakin dekat,
silap dan salah mohon dimaafkan

Berharap padi dalam lesung,
yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung,
cuma terlayang blog ini.

Sebelum cahaya surga padam,
Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu tobat tertutup,
Sebelum Ramadhan datang,

iejay memohon maaf zahir dan batin kepada semua pengunjung blog ini, pembaca-pembaca novel iejay dan semua kenalan...

Taqqobalahu Minna Waminkum, Taqoballahu Ya Karim,
Marhaban Ya Ramadhan
Allaahumma baariklanaa fi Sya'ban wa ballighnaa Ramadhan
Aminn...

Semoga Ramadhan AL MUBARAQ ini
membawa keberkatan kepada semua dan
mengukuhkan ukhwah yang terbina….


SEMOGA RAMADHAN YANG BAKAL MENJELMA AKAN LEBIH
BERERTI DLM APA JUA AMALAN YANG KITA LAKUKAN...




Bertemu kita lagi dengan Ramadhan Al-Mubaraq... Bulan Bonus untuk umat Islam sekalian untuk top-up semula amalan kita yang mungkin banyak loophole selama 11 bulan yang telah berlalu... Jadi marilah kita bersama-sama merebut peluang yang ada kerana mana kita tahun ini mungkin Ramadhan yang terakhir buat kita...

Friday, July 10, 2009

Ku Telah Jatuh Cinta... Lagi – Bab 3






Dah sah.


Si lelaki anak mata coklat jernih itu memang satu kumpulan dengan Zara.


Yippee… Seronoknya Zara!


Tapi… sampai sekarang, Zara masih tak tahu apa nama si dia tu. Sedihnya rasa…


Dekat kolej matrikulasi ini bukannya macam di sekolah. Bila setiap kali bermula sesi baru, akan ada sesi pengenalan diri setiap pelajar dalam kelas. Di sini, mula sahaja kelas, cikgu masuk dan terus sahaja mengajar. Pandai-pandai sendirilah kalau nak berkenal-kenalan dengan rakan sekumpulan.


Hmm... Apa patut Zara buat ya? Zara ni pemalu orangnya. Jadi bagaimana dia nak tahu apa nama si lelaki anak mata coklat jernih itu? Entah mengapa lima tahun belajar di sebuah sekolah menengah perempuan telah membuatkan seorang Zara Queza ini menjadi gadis yang pemalu pada kaum Adam.


Sedangkan suatu ketika dahulu semasa di zaman kanak-kanaknya Zara tidak pernah kisah tentang isu gender bila berkawan. Malah dia amat suka sekali bila diajak berkungfu dengan meniru aksi filem Karate Kid mahupun berlumba basikal oleh kawan-kawan lelakinya.


Ketika ini, waktu tutorial Kimia. Cikgu tutorial kumpulan Zara masih tidak nampak lagi bayangnya. Tidak tahulah cikgu itu sememangnya terlambat atau tidak akan datang langsung.


Kalau ikutkan hati Zara, dia memang rasa malas nak datang semua kelas tutorial. Disebabkan ini ialah kolej baru dan cikgu yang mengajar masih tidak cukup, kelas tutorial di sini sudah jadi macam biskut chips more sahaja. Bila kita rajin nak datang, kelasnya dibatalkan. Tetapi bila kita rasa malas nak datang, elok pula ada cikgunya muncul nak mengajar.


Lagipun soalan-soalan yang telah diberikan oleh cikgu semasa kuliah untuk dibincangkan di dalam kelas tutorial, satu apa pun Zara tak sentuh. Nak tiru Alia seperti mana yang biasa di buatnya semasa di sekolah dahulu tak bolehlah pula sebab kuliah mereka diajar oleh cikgu yang berbeza.


Tetapi disebabkan inilah satu-satunya peluang yang dia ada untuk menatap si lelaki anak mata coklat jernih itu sepuas-puasnya, Zara terus jadi kuat semangat untuk membatalkan niat jahatnya hendak memonteng kelas tutorial. Agak-agaknya si lelaki anak mata coklat jernih itu jenis yang siapkan soalan tutorial dia ke tidak ya?


Masa terus berlalu. Zara terus duduk-duduk sahaja membuang masanya menunggu kedatangan cikgu tutorialnya; sambil sesekali Zara menjeling si lelaki anak mata coklat jernih itu daripada tempat duduknya. Dalam kepalanya dia asyik terfikir bilalah akan ada papan tanda dengan lampu bling-bling jatuh daripada langit memaparkan nama budak lelaki itu pada dia ya?


Dan... dalam pada dia berangan sambil main jeling-jeling pandang-pandang pada si lelaki anak mata coklat jernih itu, tiba-tiba dia teringat akan sesuatu.


Tadi dia ada ternampak Mek Za, salah seorang teman satu kumpulan yang berasal daripada Pasir Putih Kelantan itu bersembang-sembang dengan budak-budak lelaki kumpulan ini. Ha, jadi mesti Mek Za tu tahu nama si lelaki anak mata coklat jernih itu kan?


Lalu Zara terus menegur Mek Za yang duduk di belakang kerusinya; sedang ralit menjawab soalan tutorial. Dengan loghat Kelantan yang konon macam pro-sak, Zara memulakan misinya iaitu mari-kita-bertanya-pada-Mek-Za-untuk-mendapatkan-nama si lelaki anak mata coklat jernih itu.


"Eh, Mek Za… nok tanya mu betar. Mu tahu dok namo budok-budok jate kelah kita ni?"


"Tahu la sikik. Ado jugok yang tok kena. Gapo?"


Okey, nampaknya ada respons yang positif.


"Tu hok paling segok, muko hok celuk tu namo gapo hah?"


"Hok muko celuk tu? Kalau tak silak aku, nama dia Sayid… Sayid apo ya? Lupolah pulak. Tapi aku denga sek-sek dio pagil Shad... Chad... ke apo entah..."


Syed? Dalam senarai pelajar kelas Zara hanya ada seorang sahaja yang bernama Syed. Syed Arshad Maurice Bin Syed Ardafi!


Jadi... betullah tekaan Zara hari tu. Nama hebat tersebut ialah nama dambaan hati Zara; si lelaki anak mata coklat jernih itu!


Syed Arshad Maurice Bin Syed Ardafi.


Nama itu diseru berkali-kali oleh hati Zara.


Oh, rupanya orang panggil dia Chad...


Arshad… Chad


Arshad Maurice… Chad Maurice.


Hmm… sedap juga nama tu!


Senyuman tanda puas hati kerana nama si lelaki anak mata coklat jernih itu akhirnya sudah diketahui kini bergayut di bibir Zara.


Oh, Chad Maurice...


"Eh, gapo mu tanya? Mu nih... suko dio eh?"


Tengah sedap menyeru-nyeru nama timangan buat si kekasih hati, terdengar Mek Za bertanya soalan maut. Alamak, dah kantoi ke?


"Hah, dok lah! Sajo aku nok tahu."


Dengan muka buat-buat serius Zara pantas menjawab.


"Eh, Zara, ni aku nok tanyo betar. Mu ni asa mano sebena? Haghi tu mu kato asa KL. Ni panda pulok mu kecek klate."


"Oh, aku orang Malaysialah."


Dengan bahasa baku pula; penuh bersahaja dan senyuman yang lebar Zara menjawab soalan Mek Za itu. Mek Za pula memandang Zara dengan muka pelik.


Dalam hati Zara, seribu syukur diucapkan bila Mek Za tidak lagi bertanya lanjut kenapa Zara tiba-tiba sahaja hendak tahu nama si Chad Maurice itu.


Amboi, Zara... Dan-dan ni juga dia dah tak guna lagi gelaran si lelaki anak mata coklat jernih. Terus panggil si dia Chad Maurice sahaja.


"Kalo mu nak suruh kecek kelate, aku tak dok maksalah."


Zara senyum lagi.


"Kalau mung nak suroh aku cakap ganu pong bereh. Awok nak suroh saya cakap Pahang tu sikit-sikit boleh le juge. Cakap Johor tu pandailah sikit-sikit, tapi."


Muka Mek Za sudah semakin blur.


"Ha, ekau nak suruh ese cakap nogori pun tak do masalah nyo. Tapi yang paling teman pandei, mestilah cakap Perak. Sebab kampung opah teman tu letaknya dekat Lubok Katak. Tak ade jauhnye dengan kedei-kedei dekat pekan Tapah tu."


Senyuman Zara dah semakin lebar melihat muka terkebil-kebil Mek Za.


"Hmm... kalau nak suruh cheq cakap utara pun bulih saja. Pasal pak menakan dengan mak menakan cheq banyak dok sana nun. Cakap Sarawak tu kamek tahulah juga sikit-sikit. Kalau Sabah tu pun boleh saja bah."


"Huh, mu ni gilo lah!"


Mek Za terus bangun daripada duduknya dan keluar daripada kelas. Pergi ke tandas agaknya.


Zara pula tergelak sendirian melihat muka Mek Za yang nampak bengang dengan jawapan dia itu. Tangannya di letakkan di mulut supaya bunyi tawanya itu tidak didengari oleh rakan sekumpulan yang lain. Terutamanya Chad Maurice.


Namun saat dia mengangkat mukanya, memandang ke arah Chad Maurice; dia perasan lelaki itu juga sedang memandang pada dia. Mungkin lelaki itu terdengar suara Zara yang seronok tergelak sendirian agaknya.


Alamak, kontrol ayu Zara... kontrol ayu...


Tuesday, July 7, 2009

Ku Telah Jatuh Cinta... Lagi – Bab 2

                                                                    
 
Day after day
Time passed away
And I just can't get you off my mind
Nobody knows, I hide it inside
I keep on searching but I can't find
The courage to show to letting you know
I've never felt so much love before
And once again I'm thinking about
Taking the easy way out
But if I let you go I will never know
What my life would be holding you close to me…
 

 

Lagu If I Let You Go nyanyian kumpulan Westlife kedengaran berkumandang daripada pemain kaset Alia buat entah kali yang ke berapa dalam hari ini. Sejak Asmaleeza yang merupakan salah seorang teman sebilik mereka meminjamkan kaset kumpulan Westlife itu kepada Alia, hampir sepanjang hari album itu diulang putar oleh Alia tanpa jemu.

'Siapa ya dia tu? Kenapa aku dah tak ada ternampak dia tu di mana-mana lagi sepanjang minggu ni?'

            Hati seorang Zara Queza terus tertanya. Hari ini sudah nak masuk dekat empat hari dia berada di Kolej Matrikulasi ini. Tetapi budak lelaki kacak yang telah mencairkan hati gadisnya di kafeteria hari itu sampai hari ini masih tidak diketemui nya semula lagi. Semasa aktiviti LDK atau beriadah di waktu petang mahupun ketika menguruskan hal pendaftaran di Bangunan Pentadbiran, mata Zara sering melilau ke sana-sini dengan harapan dia akan dapat menatap anak mata coklat jernih itu semula. Namun masih juga dia kempunan menatap mata itu buat sekali lagi.

"Zara!!! Nah ada surat untuk kau. Aku ternampak dia orang letak dekat notice board bangunan Admin tadi."

Lamunan Zara yang sedang berbaring di atas katil sambil memikirkan di manakah gerangan nya si lelaki anak mata coklat jernih itu terus berterbangan pergi apabila mendengarkan suara teruja Shamsina; seorang lagi teman sebiliknya yang mungkin sahaja baru sahaja pulang daripada bangunan pentadbiran dan masih berdiri di muka pintu.

"Surat? Zara? Ala... mana aci… First week lagi kau dah dapat surat."

Alia yang juga sedang berbaring di katilnya tadi pantas bangun apabila mendengar kata-kata Shamsina itu. Matanya tidak lepas memerhati setiap langkah Zara apabila Shamsina menyerahkan surat tersebut kepada temannya itu; daripada Zara mengoyakkan sampul, membuka lipatan surat, membaca surat tersebut sebelum akhirnya meletakkan sahaja surat itu di meja belajarnya lalu berbaring semula tanpa riak memandang siling bilik. Melihat tingkah Zara itu, Alia tidak dapat menahan mulutnya daripada untuk terus bertanya.

"Surat daripada siapa tu Zara? Semacam sahaja aku tengok muka kau."

"Alah, kawan chatting aku. Budak Seremban. Hari tu aku ada beritahu dia yang aku masuk sini. Kau tahu dia letak alamat dekat surat ni kan... Zara Queza Zaidi, Kolej Matrikulasi Negeri sembilan, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Isy, nasib baiklah sampai dekat tangan aku ni."

"Kawan chatting? Dah tu kenapa muka semacam sahaja? Gaya macam orang dapat surat cerai aja."

"Sebab aku tak suka budak tu. Hari tu sebelum masuk sini, dia ada call aku dekat rumah. Suka-suka hati sahaja dia kata dia suka dekat aku ni. Ee... tak mahulah aku. Kami baru beberapa kali chatting dan berbual telefon serta sekali exchange gambar, dia dah boleh suka dekat aku ni. Entah apa-apalah budak tu."

Kawan chatting Zara tu namanya Haris. Dia tu sama baya dengan Zara. Sekalipun masa sekolah dulu dia budak MRSM dan kata mak bapanya itu orang kaya, Zara tetap tak suka dekat dia. Sebabnya...

1.      Dia tak kacak macam si lelaki anak mata coklat jernih itu. Dia tu gelap dan agak tembam. Zara nak lelaki yang putih-putih aja supaya nanti dia akan dapat anak yang comel-comel. Amboi, Zara ni gaya dia memilih macamlah budak lelaki tu dah nak ajak kahwin dan-dan ni juga.

2.      Walaupun dia budak MRSM, dia sangat suka berlagak dengan kepandaian dia. Katanya dalam salah satu surat dia, peperiksaan percubaan SPM dia dapat skor 8 A1 dan dua A2. Tak ke nampak poyo aja mamat ni?

3.      Dia tu nama sahaja budak MRSM, tetapi eja nama kumpulan Westlife pun boleh salah. Kata minat kumpulan tu tapi ada ke patut dia eja Weslife tanpa huruf T?

4.      Err... dia tak handsome...

 

Aduh Zara!!! Alasan yang diberi tak boleh dipakai langsung. Itulah siapa suruh suka sangat melayan lelaki yang entah apa-apa jenisnya dalam chatroom tu? Bila tengok muka tak handsome, mulalah kerjanya nak reject aja. Ingat awak tu cantik sangat ke?

Eh, Zara bukan saja-saja nak layanlah. Zara Cuma nak cari potential Mr. Right. Bukankah ada banyak di dalam majalah cerita tentang mereka-mereka yang berkenalan di dunia chatting sehingga akhirnya membawa ke jinjang pelamin? Manalah tahu kot-kot Zara pun boleh jadi macam tu kan? Lagipun siapa suruh lelaki-lelaki itu mudah jatuh hati dekat Zara? Zara cuma bagi gambar pasport sahaja tau. Itupun yang tokeh Kedai Foto Yohan tu dah touch up supaya gambar Zara nampak lebih comel jadinya.

 "Zara, jom bersiap. Kata nak pergi tengok kumpulan. Rasanya time petang macam ni dah kurang sikit orang nak berkerumun."

Ingatan Zara pada teman cyber yang sudah kena reject itu terus padam apabila dia mendengar suara Alia mengajaknya turun ke bahagian pentadbiran untuk melihat kumpulan manakah mereka telah ditempatkan. Hari ini, aktiviti pelajar-pelajar baru kolej ini hanyalah mendapatkan nombor kumpulan dan jadual kelas mereka sahaja. Zara dan Alia sengaja menunggu petang-petang sedikit untuk melihat kumpulan dan jadual mereka kerana malas mahu berebut-rebut dengan pelajar-pelajar lain di hadapan papan kenyataan.

 "Jom lah."

 

 

******

 

Zara sudah siap melihat kumpulan dia dan menyalin jadual kelasnya. Dia ditempatkan dalam kumpulan 17. Manakala Alia pula di dalam kumpulan 8. Tidak ada satu nama pun di dalam kumpulannya yang dia kenali. Isy, entah macam manalah dia hendak menghadap subjek-subjek yang akan dipelajarinya nanti terutamanya subjek fizik, matematik tambahan, kimia dan pengaturacaraan komputer.

Zara ni bukannya pandai sangat. Dia pun tak tahu kenapa dia boleh terpilih untuk intake awal dalam Program Kolej Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia ini. Dulu dia saja-saja isi borang permohonan disebabkan semua rakan-rakan Melayu di kelasnya semasa sekolah menengah mengisi permohonan ke program ini.

Masa menjawab soalan ujian saringan untuk ke program ini dahulu pun dia hanya jawab main-main sahaja. Dia main teka sahaja jawapan berdasarkan balingan dadu yang dibuat daripada getah pemadamnya.

Dulu semasa di sekolah menengah, walaupun dia adalah pelajar kelas sains tulen dan selalu mendapat kedudukan di bawah 15 apabila tiba musim peperiksaan, dia tetap rasa dia bukan pelajar yang pandai. Dia hanya selalu skor untuk mata pelajaran teras sahaja. Untuk mata pelajaran biologi, kimia, fizik dan matematik tambahan selalunya dia dapat cukup-cukup makan sahaja.

Dulu, semua laporan kimianya dia salin bulat-bulat daripada Alia kerana selalunya bila masuk sahaja makmal, dia akan tegakkan buku laporan yang agak tinggi itu dan mula Zzz... melayari alam mimpi dengan selamba sepanjang waktu pertama kelas tersebut.

Untuk subjek matematik tambahan pula dia selalu meminjam buku Alia, dan juga buku Yoh Ting ketua kelasnya. Tetapi sekalipun dia meniru, dia hanya akan meniru beberapa jawapan sahaja daripada Alia dan beberapa jawapan lagi daripada buku Yoh Ting. Jadi Zara sentiasa terselamat daripada mendapat cop SJT (Sila  Jangan Tiru) daripada Puan Sen, guru matematik tambahannya itu.

Penantian Zara akan Alia yang masih belum lagi habis menyalin jadual kelasnya terganggu apabila dia terpandang si lelaki anak mata coklat jernih yang ditunggu-tunggunya untuk terserempak lagi sedang berdiri bersama seorang teman di hadapan papan kenyataan senarai kumpulan dan jadual waktu kelas.

Daripada tepi koridor berdekatan papan kenyataan itu, Zara terus memerhati tingkah lelaki yang menjadi dambaan hatinya itu secara senyap-senyap. Tiba-tiba mulutnya terasa mahu terlopong saat dia melihat lelaki itu menunjukkan pada kawannya senarai kumpulan 17 dan berdiri agak lama di situ. Itu senarai kumpulan Zara!

Eh, dia sama kumpulan dengan Zara ke? Ke kawan dia yang sama kumpulan dengan Zara? Dalam hati Zara tidak putus-putus berdoa janganlah kemungkinan kedua itu yang terjadi.

Tiba-tiba Zara teringat, tadi di dalam senarai kumpulannya dia perasan ada satu nama yang agak hebat tercatat di situ.

Syed Arshad Maurice Bin Syed Ardafi.

Entah-entah agaknya itulah nama si lelaki anak mata coklat jernih yang sudah bertakhta di hati Zara ini tak? Nama tu dah memang nampak ala-ala mix. Muka budak lelaki itu pula sememangnya nampak macam mix blood kan?

Isy, Zara! Takkanlah kalau muka kacak, nama pun mesti hebat-hebat juga? Mana teori yang kau pakai, hah? Entah-entah si lelaki anak mata coklat jernih yang kau damba-damba itu namanya Kemetot Bin Kulop.

Hei, mana ada dalam senarai pelajar dalam kumpulan Zara tadi nama Kemetot Bin Kulop lah!